26-28.07.2019.

Van Gogh

Puno je vode proteklo od kako su Van Gogh krenuli Tragovima prošlosti i zaurlali Svet je moj. Doneli su Strast svojoj Zemlji čuda u kojoj vlada Besnilo. Unapred su zavapili Hodi da bi posle svega priznali: No Comment! Tako je oduvek - na Poljima snova svako pleme zna da najduže traje Opasan ples. "Ljudi se često pitaju zašto smo se odlučili bas za ovo ime koje smo dali grupi. Nastojimo da napravimo jednu lucidnu vangogovsku sliku stvarnosti". Povodom prvog albuma Grupa je osnovana januara 1986 godine. Činili su je Zvonko Đukić Đule, gitarista, Srboljub Srba Radivojević, bubnjar, pevač Goran Milisavljević i basista Predrag Popović (ex Rock Express). Đule je prethodno svirao u srednjoškolskom sastavu Haos dok mu je rođeni brat Ljuba bio klavijaturista Električnog orgazma.

Van Gogh rad obnavlja 1990. objavljivanjem promo singla `Gubiš me` i albuma "Svet je moj" (91) gde se Đule prvi put ogleda u ulozi pevača. Tim povodom za Radio TV reviju kaže :"Želim da se vratimo singlom. To je početak ostvarivanja moje stare ideje da svaka dva meseca izdajemo po jedan singl da bismo na kraju godine kompletirali nekakvu retrospektivu". Ploča je nastajala dugo, u njenom radu učestvuju i Srba Radivojević (bubanj) i Vladan Cvetković (kao koncertni bubnjar), basista Aleksandar Aca Barać i klavijaturista i producent Vladimir Barjaktarović. Kao gosti tu su Milan Mladenović, Margita Stefanović, Zoran Švaba Radomirović, Nera i Tanja Jovićević. Đule je autor većine materijala a pesmama `Neko te ima, "Gubiš me" usložnjavaju svoj osnovni zvuk.

Albumom Hodi / producent Saša Habić / grupa 1996. širi svoju žanrovsku ponudu uz oslonac na efektnim video spotovima. Većina materijala je Đuletova dok se u kreativnom timu pojavljuje i Saša Dragić u hitu "Polje snova" a tekst pesme "Hodi" se oslanja na motive slavnog Momčila Nastasijevića. Kao ilustracija širenja osnovnog pravca mogu poslužiti pesme "Delfin", "Hodi", "Kiselina", "Klatno", "Apsolutno ne"... Spot za pesmu "Delfin" dobio je Srebrnu maslinu na festivalu TV spotova i kratkih filmova u Baru. Delo je tima oko Vinsent produkcije na čijem je celu sama grupa i godinama Nebojša Čupko Radosavljević. Tim povodom reditelj izjavljuje:"Za mene je spot uvek mali film. To doživljavam kao posebnu disciplinu sa dobrom idejom i snažnim dizajnom".

Januara 2001. grupa Van Gogh izdaje svoj drugi po redu "live" album. Ovoga puta multimedijalni pod nazivom "Happy new ear" ("Srećno novo uvo") , na kome je zabeležena koncertna atmosfera sa turneje "Opasan ples", tokom koje je grupa ostvarila veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu. Posle mnogo godina Van Gogh se predstavio i publici u Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Multimedijalnim CD-om "Happy new ear" grupa je stilski krenula na novo muzičko putovanje i otvorila novo poglavlje u vizuelnoj komunikaciji sa publikom.

Ubrzo nakon objavljivanja reizdanja, grupa završava dvoipogodišnju turneju "Opasan ples", i sve više vremena provodi u svom studiju, radeći na novim pesmama. Početkom 2002 godine, Đule, Srba i Dragan okupljaju kreativni tim, i sa novim idejama i novim zvučnim i vizuelnim konceptom, zvanično sredinom februara meseca ulaze u studio "O", gde započinju snimanje "DrUnder-a", sa producentom Sašom Habićem. Proleće i leto grupa provodi predano realizaciji pomenutog albuma. Krajem oktobra 2002 god, tačnije 28.10, u Konaku knjeginje Ljubice, novinarima je i zvanično predstavljen multimedijalni studijski album "DrUnder", grupe Van Gogh sa jedanaest novih pesama, u izdanju diskografske kuće " Hi-Fi centar". Album se pojavio u prodaji 29.10.2002 god., praćen prvim spotom, urađenim za pesmu "Za godine tvoje". Pomalo neuobičajeno za naše prostore, oblik medijske prezentacije albuma, osmišljen je i realizovan po mišljenju mnogih nepristrasnih, za naše prilike na zavidnom nivou. Mini press CD, uveden je kao novina, u smislu elektronskog oblika komuniciranja sa predstavnicima medija, a press turneja je obuhvatila veliki broj gradova-centara. 

U trenutku kada je "DrUnder" "proklijao" u ljudima, Vincent Van Gogh Produkcija objavljuje zvanično planirane datume i gradove u sklopu turneje. Turneja "DrUnder" počela je 12.05.2003 god. koncertom u Vrnjačkoj Banji / sa pomenutog koncerta realizovan je i spot za pesmu "Pupak" live/. Sviraju se veliki letnji otvoreni prostori. Koncertom u Beogradu, 20.06.2003 god. na stadionu Tašmajdan, bend sa svojom publikom čeka prvi dan leta, slavi svetski dan muzike i kraj školske godine. Van Gogh timu se pridružuje i specijalno za tu priliku, svetski priznati fotograf i prijatelj "porodice Gogh" Branislav Rašić. Grupa je dobila veliki broj priznanja i nagrada u konkurenciji rock album godine, i koncertni nastupi godine, po glasovima publike mnogih medijskih kuća. Tokom leta 2003 god. pojavljuje se spot za pesmu "Klupko", a grupa nezaustavljajući se nastavlja turneju, obilazeći veliki broj gradova po zemlji i inostranstvu. 

U opuštenom druženju članova grupe, publiciste g-dina Ivana Ivačkovića, i zvaničnih promotera sa novinarima, predstavnicima elektronskih medija, gostima i poklonicima grupe, na najdirektniji način predstavljen je album "DrUnder" publici širom Srbije, Crne Gore, i BiH, kao i svim poklonicima grupe putem zvaničnog web site-a, kreiranog od strane "MediaProDesign" tima. Po samom završetku press turneje, grupa započinje desetodnevno snimanje polusatnog filma "DrUnder", u produkciji RTS-a, po scenariju i u režiji Nebojše Radosavljevića. U među vremenu bas gitaristu Dragana Ivanovića, zamenjuje Dejan Ilić. Odabrane lokacije Resavska pećina i Đavolja varoš, poslužile su grupi i reditelju da u direktnom spoju prirodnih lepota naše zemlje, i savremenog zvuka albuma "DrUnder", naprave spoj između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Film je koncipiran na spoju muzike, sa divnim predelima pomenutih lokacija, i autentičnom govoru starosedeoca /govore o mitovima, običajima, legendama vezanim za Resavsku pećinu i Đavolju varoš/. 2003 god. film je nominovan u kategoriji Art`s & specials kao jedan od petnaest najboljih iz celog sveta, na prestižnom svetski priznatom TV festivalu, "Zlatna ruža Montrea 2003". Početkom 2003 god. pojavljuje se drugi spot-singl, urađen za pesmu "Tanka nit", a ubrzo zatim i spot za pesmu "Šta ako?" iz filma "DrUnder". 

Sredinom oktobra, tačnije 22.10. grupa po prvi put u svojoj karijeri, kreće na put preko okeana. Zakazana Kanadska i USA turneja započinje koncertom u Torontu u legendarnom prostoru "Opera house", nastavlja se preko Hamiltona, i Vankuvera, Las Vegasa, Majamija, Čikaga, a završava se 2.11. koncertom u Njujorku.Po povratku, Van Gogh počinje sa pripremama decembarskih koncertnih aktivnosti. Za početak decembra urađen je i spot za pesmu "DrUnder",od snimaka sa beogradskog koncerta na Tašmajdanu. U pauzama kada članovi grupe borave u svom gradu, zajedno sa svojim live- producentom Vladanom Lilićem / ADVL /, intezivno preslušavaju sve odsvirane koncerte, koji su sa producentom živih albuma grupe Vladom Negovanovićem brižljivo snimani. Veliki broj odsviranih koncerata zabeležen je i na DV-video formatu, u Vincent Van Gogh produkciji, sa namerom da se po završetku turneje objavi DVD izdanje. Krajem januara 2004 god. po želji grupe, produkcija planira odlazak grupe na neku od planina, gde su Đule Srba i Cvika poželeli da u miru počnu rad na svom novom studijskom albumu. Paralelno sa koncertima u sklopu turneje DrUnder, Van Gogh radi na pesmama za novi album i ulazi u studio na leto 2005. godine. Na albumu rade dva producenta, Vojislav Aralica i Vlada Negovanović. Albumu prethodi multimedijalni poklon teaser u izdanju časopisa Story. Album - CD izlazi u maju 2006. godine pod nazivom Kolo i objavljuje ga PGP-RTS.

Snima se prvi spot za pesmu "Spisak razloga" i pesma za kratko vreme postaje hit. Sa albuma se odmah izdvaja i naslovna numera "kolo - ludo luda". Tokom jula meseca 2006. godine, snima se i spot za pesmu "Emigrant" u režiji Emira Kusturice u Drvengradu na Mokroj Gori - Mećavniku. Spektakularnim koncertom u Banja Luci pred 20.000 ljudi, počinje turneja "Kolo". Oktobra 2006. Van Gogh snima spot za pesmu "Plastelin" u režiji Stevana Filipovića i sa ekipom filma "Šejtanov ratnik".


Paralelno sa snimanjem spotova i koncertima na turneji "Kolo" snima se i 35-o minutni film, "Tri linije ljubavi", o grupi Van Gog po scenariju Dimitrija Vojnova, u režiji Nebojše Radosavljevića i izvršnoj produkciji RTS-a, na lokaciji arheološkog nalazišta "Viminacijum". Spektakularnim koncertom u Novom Sadu, snimljen je i treći spot, za naslovnu pesmu "kolo-ludo luda". Tokom decembra 2006. u režiji Miloša Đukelića snima se i četvrti spot za album "Kolo" i to za pesmu "Od kad te nema". Tokom aprila meseca 2007. godine Van Gogh počinje pripreme za veliki koncert u Beogradskoj Areni koji je zakazan za 19. maj. U Junu 2007. je izdata i CD kompilacija "SREĆNO NOVO UžiVO", samo za teritoriju BiH.

Trio Van Gogh, tačno tri godine posle objavljivanja diska Kolo – posle kojeg je održao preko 100 koncerata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i nastup u Beogradskoj Areni pred 15.000 ljudi, i u Minhenu dobio MTV nagradu Best Adriatic Act – vraća se sa novim studijskim albumom, nazvanim Lavirint. To je, inače, osmi studijski album Van Gogha, a trinaesti ako se uzmu u obzir live albumi i kompilacije.

Zvonimir Đukić Đule, Srboljub Radivojević Srba i Dejan Ilić Cvika snimili su Lavirint u beogradskom studiju Go-Go, a miksali ga u NRG Studiju u Los Anđelesu. NRG je studio sa sjajnom reputacijom – ubrajaju ga među najbolje na Zapadnoj obali – a spisak umetnika čiji albumi su tu pripremani zaista je impresivan. Na tom spisku su Jimi Hendrix, Papa Roach, Limp Bizkit, No Doubt, Linkin Park i mnogi drugi.

Van Gogh je na novom disku uspeo da zadrži sve dobre osobine – najpre energiju i sugestivnost – koje ga čine prepoznatljivim, ali i da jednostavnim rock obrascima, koji su temelj svih njihovih albuma, fino i nenametljivo, taman koliko treba, doda sofisticiranije prelive. Zbog tih preliva, stvorenih na instrumentima koji nisu karakteristični za zvuk Van Gogha, bili su pozvani gosti čije umeće Van Gogh godinama poštuje. Uz to, Đule je – prvi put u karijeri – sa nekim podelio prostor ispred svog mikrofona. Učinio je to sa Ramirezom, u pesmi “Meni nije ni do čega”, direktnoj refleksiji neveselih okolnosti u kojima živimo.

Ukratko, Van Gogh, da se poslužimo jednim od Đuletovih stihova, i dalje ume da “trese grad”, ali to čini muzikom koja ima više slojeva nego na prethodnim albumima. Bend, drugim rečima, nudi zreo i doteran zvuk, pripreman sa pažnjom i težnjom ka perfekciji, težnjom koja ni u jednom momentu nije otupila bazični impuls, neposrednost i komercijalni potencijal grupe. Naprotiv, već posle prvih preslušavanja, očigledno je da svaka od jedanaest novih pesama sa lakoćom može postati hit.