26-28.07.2019.

Perper

Grupa PERPER je formirana krajem 1991 godine. Članovi grupe u tom periodu: Nikola Radunović -vokal,Aleksandar Radunović Popaj- solo gitara, Mladen Brajović- ritam gitara, Momčilo Zeković Zeko- bas i Ivan Vujović Mane – bubnjevi.
Život u malom gradu je u neku ruku dobar momenat da se okupi ekipa koja se poznaje. Dolazak na Cetinje i to prilikom raspusta učinjela je da jedan slučajni razgovor o muzici, Zeko i Popaj iskoriste kao priliku da jedan drugom odsviraju nekoliko pjesama i počnu priču o nekom ozbiljnijem snimanju. 

Povratak u Novi Sad i Beograd đe su studirali, iskoristili su za češće susrete i konačni ulazak u studio M u Novom Sadu. Pozvali su Popajevog brata Nikolu koji još nije imao 17 godina da otpjeva materijal, zatim Mladena i Mana i tako je počelo. Stvorena je grupa Perper čijem imenu je kumovao zajednički prijatelj, u to vrijeme pjevač lokalnih bendova Mićko Marović. Jednostavno , traženo je ime koje će se brzo upamtiti, a i biti prepoznato kao simbol podneblja.

Prije Perpera, svi su svirali u nekom od lokalnih bendova i uvjek je nedostajao po jedan član da bi postave bile kompletne. Po formiranju Perpera, posmatrajući stare fotografije , konstatovali da su i ranije svirali zajedno ali pod nekim drugim imenima. To su ipak bili amaterski bendovi koji su svirali nekoliko svojih i većinom tuđe kompozicije, i to na školskim i gradskim zabavama.

Pod imenom Perper prvi značajniji nastup je bila TV emisija u kojoj je novembra 1991. predstavljena kompozicija MIR KAO PETO GODIŠNJE DOBA. Po nazivu se vidi da se radilo o antiratnoj numeri koja , zbog najezde ratničkog raspoloženja, ipak nije zaživjela na očekivan način, ali svakako je doprinjela da bend krene sa još ozbiljnijim radom. Krajem decembra je u Novom Sadu došlo do snimanja prve ploče pod nazivom SA GOMILE VELIKIH OBLAKA.

Grupa je u periodu od 1992 pa na ovamo odsvirala više od 1000 koncerata širom Crne Gore, Srbije, Vojvodine.
Na jednom od koncerata je zabilježen prvi unplaged (tonski i video) snimak na teritoriji Crne Gore. Naime koncert u Crnogorskom Narodnom Pozorištu je 2000 doživio prvo izdanje, a nakon dvije godine i reizdanje svog najprodavanijeg albuma. Taj koncert grupa je odsvirala sa gostima: Vladan Popović Pop-perkusije, Vjera Nikolić i Biljana Mitrović-prateći vokali, gudački kvartet Montepiano(Igor Perazić, Vili Ferdinandi, Kristina Hadži Dinić,Dragutin Pavlović Guta), Vida Cvijetić-klavir,orkestar Šukrije Žutog Serhatlića.

Repertoar na koncertima je po objavljivanju prvog albuma činio i repertoar dragih bendova, a kasnije je isključivo sastavljan od sopstvenih pjesama. Grupa je nastupila na dosta festivala, počev od poslednje Jugovizije 92 u Beogradu, pa preko Mesama (2 puta),Pjesme Mediterana (5 puta), Sunčanih Skala (6 puta), i to ponajviše iz razloga jer muzičari iz Crne Gore u to vrijeme nijesu imali priliku da predstave svoja djela nekim drugim putem. Festivali su bili mjesto đe se najširi auditorijum mogao upoznati sa radom grupe.

Bend je svirao na svim značajnijim smotrama koje su održavane u Crnoj Gori, uz povremene izlete u Vojvodini i Srbiji.

I pored čestih poziva iz BiH i Hrvatske, zbog posleratnih dešavanja nijesu upriličili nijedan nastup u tom dijelu Balkana.

Od 1991. do polovine 1995. ritam gitaru je svirao Mladen Brajović koga je od te godine pa do danas, uspješno zamijenio klavijaturista Mihajlo Ražnatović Mićo.

Mladen je grupu napustio zbog početka sopstvenog biznisa i familijarnih obaveza. Veliki prijatelj benda do današnjih dana.