26-28.07.2019.

Eyesburn

Eyesburn je formiran 1994. godine, a originalni sastav je bio: Kojot (Coyote) - gitarski & back vokali, Laza-bass, Alek-bubnjevi i Nenad-vokali. Prvi album, Freedomized, snimljen je uživo u beogradskom klubu KST. U tom periodu Eyesburn je uglavnom svirao u beogradskim klubovima, povremeno se družio na drugim mestima u Srbiji. Tokom tog perioda, drugi gitarista Gillespie se pridružio bendu i počeli su da rade na prvom studijskom albumu Dog Life. Međutim, pjevač benda Nenad je napustio bend samo nekoliko sedmica prije nego što je bend počeo snimati u studiju, a Kojot je morao zauzeti svoje mjesto kao vodeći pjevač. Nakon objavljivanja albuma, Gillespie je napustio bend, a bend je nastavio kao trio. U isto vreme, Kojot je počeo da preuzima i ulogu tromboniste, a bend je počeo da istražuje i druge žanrove (reggae, dub, drum & bass) stvarajući svoj specifičan zvuk i mešavinu stilova koje mnogi ljudi vole, šireći bazu njihovih navijača. To je dovelo do proširenja linije i Nino se pridružio bendu kao drugi gitarista. Ubrzo nakon toga, Eyesburn je snimio svoj album Fool Control koji je pokazao sposobnost benda da raste, i otvorio vrata mnogim mogućnostima u muzičkom biznisu. Kao rezultat njihove sve veće popularnosti, dobili su poziv za predizborne ture "IT'S TIME" i "USE IT (your brain)", koje su rado prihvatili. Ove turneje omogućile su da se Eyesburn promoviše širom zemlje svirajući u gradovima koje nikada ranije nisu igrali.

Eiesburn je snimio soundtrack za omladinski film Munje i predstavio se široj publici. U periodu od 2001. do 2002. odsvirali su preko 400 koncerata, uglavnom u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Sloveniji, što ih je učinilo jednim od najaktivnijih bendova na sceni u Jugoslaviji. Tokom 2001. i 2002. godine, Eiesburn je učestvovao na EXIT festivalu u Novom Sadu, gde su nastupali zajedno sa Tonijem Allenom (muzičar), Asian Dub Foundation i Fundamental. Nastupali su i kao gosti na beogradskom koncertu Lee Scratch Perri (zajedno sa Ank Steadi Spear), Burnin Spear i bendovima kao što su Pro-Pain i Disciplin 'A Kitchme.
Kasnije je bend snimio svoje albume Gabau, koji prikazuje obrt za reggae zvuk, i Cool Fire, na kojem su radili sa dub pesnikom Ank Steadi Spear, koji je pisao i izvodio stihove. Njihov sledeći album Solid je objavljen u maju 2003. godine od strane B92 i do sada se naširoko smatrao njihovim najboljim albumom, kako od strane fanova tako i kritičara.

Njihova rastuća popularnost dovela je do poziva od strane Max Cavalera, tražeći od njih da se pojave na pesmi Moses na Prophecy albumu Soulfly i da igraju na Prophecy Europe Tour 2004. Kojot se pojavljuje i na Soulfly albumu Dark Ages.U martu 2005. njihova linija se promenila, kada su Laza (bas) i Nino (gitara) napustili bend, što je iznenadilo fanove i kritičare. Tada su im bili: Kojot (vokal, trombon, gitara), Zoran Đuroski Đura (koji je odustao od sviranja gitare i postao menadžer zvuka), Alek (bubnjevi), sa novim članovima: Dule (saksofon, bivši Dvojac Bez Kormilara) ), Vučko (bas, ek Del Arno Band), Vukasin (trombon i rezervna pevačica i Utvar (Partibrejkers drummer).
Početkom 2007. bend je objavio da prave pauzu. Informacija koja je ostavila prilično veliki broj njihovih fanova u nevjerici. Sve je bilo tiho do polovine 2011. godine, kada je Eyesburn javno objavio svoj povratnički koncert na Jelen Top 10 Tour 2011. Koncert je izveden na posljednjoj postavi (od 2007.), ali ubrzo nakon toga Alek je napustio bend kako bi napravio svoj novi bend ( Blekbok). Basista Laze ponovo se pridružio bendu, a Đura je takođe dobio svoju gitaru. Našli su i novog bubnjara, tako da je trenutna postavka:

Coyote - vocal, trombone
Laza - bass
Boske - drums
Lale - lead guitar
Đura - rhythm guitar
Dule - baritone sax
Vukasin - trombone, back vocal

Posle proslave 20 godišnjice u SKC Beograd sa skoro svim bivšim članovima koji su učestvovali.EB se vraća u originalnoj formi od 4 dela sa
Coyote-Vocal,guitar,trombone
Alek - drums
Laza - bass guitar
Lale - guitar
Bend trenutno priprema nove pesme i re-izdanje njihovog najpopularnijeg albuma, Fool Control iz 2000, 20 godina nakon formalnog objavljivanja.