26-28.07.2019.

Dragoljub Đuričić

Dragoljub Đuričić rođen je 1954. godine na Cetinju, u Crnoj Gori. Rano djetinjstvo i mladost proveo je u Herceg Novom, gdje je bio vrlo uspješan vaterpolista u vaterpolskom klubu "Jadran".

Od 1975. godine živi u Beogradu.

Početak njegove muzičke karijere prati veoma zanimljivu činjenicu: na ispitu za ulazak u muzičku školu u Dubrovniku odbijen je zbog nedostatka talenta!

Početkom sedamdesetih prvi put ulazi u muzički studio, a narednih 10 godina svira sa najpoznatijim pjevačima Jugoslavije, kao što su Zdravko Čolić, najveća zvezda pop muzike, sa kojom je igrao 1978. godine i 2001 ispred fudbalskog stadiona "Crvena Zvezda" u Beogradu.

Učestvovao je u realizaciji prvog jugoslovenskog muzičkog filma "Zemljotres na putovanju".

Krajem sedamdesetih postao je član IU GRUPE, a potom se pridružio najpoznatijem jazz & rock'n'roll bendu LEB & SOL (Bread and Salt).

Sredinom osamdesetih svirao je sa hard rock bendom KERBER, a zatim se vratio u LEB & SOL.

Tokom LEB & SOL turneje, svirao je u najboljim klubovima širom sveta, kao što su; CBGB - Nev Iork; Astoria, Ronnie Scott 'S, Riverside studio-London; Paradiso-Amsterdam; Croz Caruntc - Čikago; 9:30 - Vašington; Soni Ekpo trening kurs 92 - Sevilja, Thin Lizzi - Toronto; Bataclan, Nev Morning Festival - Pariz, Milos - Salonikue.

Krajem 1998. osnovao je kompaniju "The Drums Compani" sa kojom je svirao koncerte u najvećim gradovima Jugoslavije, u najvećoj sobi u areni Sava Centar u Beogradu, u Skoplju, Budvi, na festivalu Grad Teatar, u Monte Carlo, u Trafo (Budimpešta), u Voss Jazz Festivalu (Norveška), Theatre Festival (Cirih, Švajcarska), Sidnei Entertainment Center i Melbourne (Australija) ...

Komponovao je muziku za mnoge predstave (Art, Lights to me, Cirano od Bergeraca, Reservior Dogs, Closer, Burn This, Pop Corn, Enfantillages) i komponovao je muziku za balet "Dr. Jekill i Mr. Hide" za Narodno pozorište u Beogradu. Ovaj balet je proglašen najboljim spektaklom 2002. godine.

Pored muzike, Dragoljub Đuričić pravi i slike, ilustracije i svira u pozorišnoj predstavi "Oslobađanje grada Skoplja" KPGT-a.

„Muzika je zasnovana na ritmu, kao i na životu. Ako srce ne pobedi tri puta brže, četvrti put uopšte neće pobediti. "

Dragoljub Đuričić

Specifičan način Đuričićeve interpretacije, koji je obeležen stalnim traganjem za balansom između snažnih emocija i savršene tehnike, donio mu je svetsku slavu i svrstao ga u najpopularnije muzičare Jugoslavije, što nije samo zbog njegovih neospornih kvaliteta. autor-tumač, ali i zbog njegove izuzetno komunikativne prirode.

Pripada malom broju bubnjara koji su uspeli da naprave bubanj kao vodeći solo instrument u krivini, a ne onaj koji prati samo ostatak instrumenata.

Njegove koncerte širom sveta redovno prati dnevna i nedeljna štampa i uvek privlače pažnju medija:

Londonsko veče za nastup u “Ronnie Scott's”, irski mediji za nastup na Festivalu r'n'r grupa radio difuzije Evrope, Vashington Post za odličnu prezentaciju etno-muzike Balkana među jazz i rock'n'roll bendovima , Toronto Star, platforma u Chicagu, Dag Blaget iz Norveške - samo su neki od njih izuzeti iz grupe.

Ovo je članak koji opisuje Dragoljuba Đuričića:

'' Iako moćan i ostvaren rock bubnjar, Dragoljub Đuričić se specijalizovao za udaranje, nepravilan udar na tomove na način koji podsjeća na Edvarda Vesalu. ''

NEZAVISNI, 1995.


Premijerski "Rebound 4" katalog ga ubraja među najbolje bubnjare sveta.

Godine 1982. dobio je prestižnu nagradu "Village Voice" za najbolju muzičku interpretaciju u pozorišnoj predstavi u Off Broadvaiu.

U Jugoslaviji je dva puta jedan za drugim dobio nagradu za najboljeg prevodioca.

"Među svim događajima u '96. I '97. I među svim političarima koji su tada bili prisutni, sjećam se samo Dragoljuba Đuričića i njegovih bubnjara."

Bogdan Tirnanic, Telegraf

"U ovoj zemlji, Dragoljub Đuričić je postao institucija, ali da bi preživeo, morao je postati stručnjak."

Bogdan Tirnanić, Politika

Njegov politički angažman obilježen je njegovim aktivnim učešćem na studentskim demonstracijama 1991. godine, a posebno u to vrijeme stanovnici protestuju u Beogradu '96. I '97., Kada je zajedno sa grupom mladih bubnjara dao "ritam" ritmu "tri meseci revolta ". Tih dana, tačnije u januaru 1997. godine, igrao je na centralnom trgu u Beogradu pred 500.000 ljudi.

U jesen 2000. imao je vodeću ulogu u predizbornoj kampanji stranke u opozicionom DOS-u. Zvuk bubnjeva je bio kao primarni poziv za borbu, i to je bio glavni pokretač narodne pobune. U septembru 2000. godine svirao je pred publikom koja je brojala više od 400 000 ljudi, ali je uloga njegovih bubnjeva kulminirala 5. oktobra 2000. godine, kada je uništen režim bivšeg jugoslovenskog predsednika Miloševića.

Za učešće u ovim događajima primio je nagradu za „Naj Heroičnijeg umetnika otpora“.

Osnivač je i učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama i koncertima za decu i siročad.

U avgustu 2002. komponovao je i interpretirao muzički deo programa za otvaranje FINA kupa u Beogradu.

Dragoljub Đuričić je član Saveta G17 Plus, jedne od najmoćnijih nevladinih organizacija u Srbiji koja okuplja stručnjake iz različitih oblasti društvenog života.

Bio je predsjednik Jazz udruženja u Srbiji i Crnoj Gori.

On je inicijator osnivanja Organizacije za odbranu prava na tumačenje; on je takođe predsednik Inicijator Saveta koji se bavi odbranom fonograma i intelektualne svojine.