26-28.07.2019.

Bajaga i instruktori

Bajaga i instruktori je jugoslovenska i srpska rok grupa. Grupu je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista Momčilo Bajagić Bajaga u Beogradu 1984. i grupa je i dan danas aktivna. Grupa ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koji je smeštaju u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije, uz ostale popularne grupe kao što su Bijelo dugme i Riblja čorba.

Momčilo Bajagić je bio član rock grupe Riblja čorba od 1978. do 1984. On nije nameravao da napusti Čorbu, ali su ga događaji naterali da krene u tom pravcu i 12. aprila 1984. Bajaga i instruktori imaju svoj prvi koncert u Zagrebu. Album "Pozitivna geografija" je postao hit, sa pesmama poput "Limene trube" i "Papaline", a grupa je užurbano počela da priprema drugi album.

Drugi album grupe nazvan je "Sa druge strane jastuka" i objavljen je (1985). i mnogi ga smatraju jednim od najboljih pop-rok albuma u istoriji jugoslovenske muzike. Bajaga i instruktori te godine postaju izuzetno popularni a svaka je pesma sa albuma postala hit. Grupa dobija nagradu Pesma godine za hit "Zažmuri", a na albumu su se, među ostalim pesmama, našli sada klasici "220 u voltima", "Ti se ljubiš", "Dvadeseti vek", "Dobro jutro džezeri", "Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama", "Francuska ljubavna revolucija" i popularna naslovna pesma "Sa druge strane jastuka",Bajaga i instruktori su krenuli u nešto drugačijem smeru objavivši album "Jahači magle" (1987). godine. Na albumu je vidljivo daljnje eksperimentisanje sa muzičkim žanrovima i predstavljao je tehničko remek-delo u pogledu kreativnosti i kvaliteta zvuka. I ovaj put je svaka pesma na albumu postala hit: "300 na sat" - back vokal Josipa Lisac, "Samo na je ljubav potrebna" i "Kao da ne zna da je gotivim", kao i vrlo popularna pesma "442 do Beograda" i još jedna rok-džez fuzija "Red i mir". Kao i na "Sa druge strane jastuka", Bajaga i Dejan Cukić su delili vokalne dužnosti - to je posebno očigledno u hitu "Svemirska policija".Nakon "Jahača magle", Dejan Cukić je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu Spori ritam bend. I pored toga, Bajaga i instruktori su izbacili nov album pod imenom "Prodavnica tajni" (1988). godine. Delom inspirisana turnejom Bajage i instruktora po bivšem Sovjetskom Savezu, "Prodavnica tajni" je imala melanholičniju atmosferu od prethodna tri albuma, ali se na albumu našlo i nekoliko lepih sporijih pesama i balada. Među njima je bila pesma "Plavi safir", koja će postati jedna on najvećih jugoslovenskih pop hitova svih vremena. Na albumu su se našli hitovi kao što su "Gore-dole", "Verujem, ne verujem", "Godine prolaze" i "Život je nekad siv, nekad žut".

Povratak grupe bio je 1989. albumom "Neka svemir čuje nemir" , kompilacijom novih pesama i nastupa uživo. Naslovna pesma "Neka svemir čuje nemir" i pop numera "Na vrhovima prstiju" su ostali jedni od najvećih hitova grupe do današnjih dana. 

Uprkos narastajućim problemima u bivšoj Jugoslaviji, Bajaga i instruktori su imali vrlo uspešnu deceniju. Grupe je objavila uspešan mini album "Četiri godišnja doba", sa četiri pesme od kojih je svaka bila povezana sa jednim od četiri godišnja doba. Album "Muzika na struju" (1993.) mnogi obožavaoci smatraju poslednjim zaokruženim albumom. Na njoj su se nalazi nekoliko hitova, uključujući naslovnu pesmu "Muzika na struju", kao i "Grad", "Jedino to se zove ljubav", "Balkan" i "Montenegro". Sledeće godine objavljen je saundtrek za film Ni na nebu, ni na zemlji. Pored naslovne numere i nekoliko ranije objavljenih pesama, na albumu se našla i pesma "Moji drugovi", folkom inspirisan mega-hit koji je izuzetno popularan i u Srbiji i u srpskoj dijaspori.Zatim je sledio album "Od bižuterije do ćilibara" (1997). Album je na blagajnama prošao osrednje a najviše se pamti po pesmi "Iza nas". Slabiji tehnički kvalitet i naizgled blag, neinspiritivan i skoro depresivni zvuk za mnoge obožavaoce je bio siguran znak opadanja kvaliteta muzike grupe a takođe i Bajagine inspiracij

Nakon duže pauze, Bajaga i instruktori su objavili studijski album "Zmaj od noćaja" (2001). Izdanje je naišlo na pomešane kritike. Pesme "Zmaj od noćaja" i "Ala" su imale osrednji uspeh, kao i bonus pesma "Zvezda", u čast FK Crvena zvezda koja je izdana istovremeno sa albumom. Kasnije je grupa snimila spot za raniji singl "Pesma protiv maleri".

U svrhu praćenja novih političkih trendova u Srbiji, Bajaga se složio da komponuje saundtrek za film Profesionalac (2003). Ovo je uključivalo hit pesmu "Pada vlada". Grupa je objavljuje kompilaciju starijih hitova tematski vezanih za Beograd, nazvanu "Ruža vetrova Beograda". Kompilacija je sadržavala dve nove pesme: "Novosti" i naslovnu pesmu "Ruža vetrova Beograda", kao i urbani remiks iste pesme. Obe verzije naslovne pesme su imale osrednji uspeh.

Bajaga i instruktori su 2005. objavili novi studijski album nazvan "Šou počinje u ponoć". Album sadrži devet novih pesama i mešavinu muzičkih žanrova. Potencijalni hitovi uključuju naslovnu pesmu "Šou počinje u ponoć", kao i pesme "Otrov", "Padaj kišo, keve ti" i "Kap po kap". Očekuje se da album, u kvalitativnom smislu, bude bolji od albuma "Zmaj od noćaja".

Bajaga i instruktori su jedna od najuspešnijih i najuticajnijih pop grupa u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije. Niz albuma i nagrada od polovine do kraja 80-tih simbolizuje zlatno doba jugoslovenskog pop-roka. Album "Sa druge strane jastuka" smatra se jednim od najboljih jugoslovenskih/srpskih pop-rok albuma svih vremena.

Beograđani su posebno privrženi Bajaginim pesmama iz 80-tihi početka 90-tih za koje se smatra da u velikoj meri simbolišu ovaj grad. Nedavni koncerti Bajage i instruktora u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u ostatku Evrope, Kanade i Sjedinjenih Država su dokazali da grupa još uvek uživa veliku popularnost.

Momčilo Bajagić Bajaga je vodaće figura grupe. Važi za odličnog tekstopisca i kompozitora, a pisao je pesme i za Zdravka Čolića